Boekentips

“De Moderne Digitale Provincie” door Jaring Hiemstra (2021) – Hiemstra neemt ons in 15 overzichtelijke hoofdstukken, onderverdeeld in vijf delen mee in zijn pleidooi voor het centraalstellen van digitalisering bij provincies. Met behulp van digitale middelen kunnen provincies de grote ruimtelijke opgaven (energie/wonen/stikstof/..) beter en meer in samenhang realiseren. Digitalisering speelt ook een belangrijke rol in het efficiënter maken van de uitvoering in provincies en maakt betere samenwerking met burgers en andere overheden op een grote schaal mogelijk. 

Power to the Public: The Promise of Public Interest Technology” door Tara Dawson McGuinness, Hana Schank (2021) – De auteurs van dit boek gaan in op de vraag hoe technologie het potentieel heeft om problemen op te lossen. Een handleiding hoe je digitalisering kunt gebruiken in het besturen van overheids– of non-profit organisaties. 

“The Silo Effect: Why putting everything in its place isn’t such a bright idea” door Gillian Tett (2015) -Als opgeleid antropoloog onderzoekt Tett hoe men in organisaties categoriseert en zaken in ‘silo’s’ (dozen) stopt en daardoor niet meer ‘out of the box’ denkt. 

“The Industrious City: Urban Industry in the Digital Age” door Hiromi Hosoya (2021) -Een onderzoek naar een stad met voorbeelden van plekken in Zwitserland. 

Datamacht en tegenkracht door Kathalijne Buitenweg (2021) – Digitalisering heeft ons leven makkelijker gemaakt, maar ook nieuwe vormen van beïnvloeding en machtsuitoefening gecreëerd. Wat betekent dit voor onze zeggenschap? En wat doet het met de samenleving als we gereduceerd worden tot onze data? In Datamacht en tegenkracht roept Kathalijne Buitenweg alle burgers, werknemers en internetgebruikers op om tegenmacht te organiseren, en zo de macht over onze data te heroveren.

Verwante Artikelen

Update werkgroepen

Tijdens de City deal partner bijeenkomst was er een terugkoppelmoment van iedere werkgroep. Hier leest u de voortgang van elke werkgroep en wat de hulpvragen zijn. Ook kunt u een pitchfilm zien van de terugkoppeling. Helaas stopte de opname halverwege en is dus de helft vanwege een technische storing verloren gegaan.

Digitaal Duurzaam

Digitale technologie en datagebruik veranderen onze samenleving ingrijpend. Dit heeft grote gevolgen voor de duurzaamheid van onze leefomgeving. Hoe kunnen we een digitale én duurzame samenleving realiseren?

Waarover gaat deze City Deal?

Helaas is het voor lang niet iedere Nederlander mogelijk om zelfstandig op een gezonde manier in de gewenste thuisomgeving te wonen en leven, terwijl ze dat wel willen. In de City Deal ‘Slim Maatwerk’ willen we onderzoeken welke oplossingen digitalisering en technologisering hiervoor kan bieden.

Ga naar de inhoud