Digitalisering in beeld: Denkgereedschap voor raadsleden

Raadsleden kunnen niet om digitalisering heen. Want hoewel de techniek veelal onzichtbaar blijft, zijn de gemeentelijke organisatie, het openbaar bestuur én de samenleving er in grote mate van afhankelijk. Denk aan het online burgerloket, de ‘slimme stad’ en mobiele parkeerapps. Toch blijkt uit onderzoek dat raadsleden maar zelden over digitalisering spreken en het lastig vinden om de maatschappelijke impact ervan in de volle breedte te overzien (Rathenau Instituut, ‘Raad weten met digitalisering’, september 2020). Raadsleden hebben behoefte aan meer ‘grip’ op de materie. Hierin willen we als Nederlandse Vereniging van Raadsleden graag voorzien. Om die reden bevat deze publicatie twee praktische handreikingen. We bieden een overzicht van vragen rond digitalisering die voor raadsleden relevant kunnen zijn. Hiermee krijgen raadsleden grip op de breedte aan politieke vragen die aan de orde kunnen zijn als het gaat over het gebruik van data en ict in en door een gemeente. Daarnaast bieden we een overzicht van de waarden die in de discussies over de vragen een rol kunnen spelen. Hiermee krijgen raadsleden gereedschap om hun eigen standpunten te onderzoeken, en die van anderen.

Lees het hele boek in de bijlage. 

Verwante Artikelen

Blackbox online monitoring bij gemeenten onderzocht

Wat wel en niet mag bij het online monitoren van burgers blijkt voor veel gemeenten een onbekend terrein. Dat concludeert Willem Bantema, senior onderzoeker bij de Onderzoeksgroep Cybersafety van de Thorbecke Academie van NHL Stenden Hogeschool, in een nieuw onderzoek naar gemeentelijke online monitoring. In opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap bracht hij in kaart hoe Nederlandse gemeenten online bronnen monitoren voor de openbare orde en veiligheid.

Update werkgroepen

Tijdens de City deal partner bijeenkomst was er een terugkoppelmoment van iedere werkgroep. Hier leest u de voortgang van elke werkgroep en wat de hulpvragen zijn. Ook kunt u een pitchfilm zien van de terugkoppeling. Helaas stopte de opname halverwege en is dus de helft vanwege een technische storing verloren gegaan.

Ga naar de inhoud