City Deal ‘Een slimme stad’ in de Nationale Omgevingsvisie

Vrijdag is de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) aangeboden aan de Tweede Kamer. Met daarin gelukkig veel meer aandacht voor digitalisering van regio’s, steden en dorpen dan in de conceptversie. Want onder Prioriteit 3 – Sterke en gezonde steden en regio’s – staat op pagina 121 het belang van digitalisering en technologisering uitgelegd. We zijn erg trots dat daarin ook de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ wordt genoemd. 

In de NOVI staat: “In 2020 zijn een aantal steden uit het G40-netwerk en het Rijk met bedrijfsleven en kennisinstellingen de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ gestart. In de City Deal wordt onderzocht hoe digitalisering en technologisering onze steden, regio’s en dorpen veranderen en welke instrumenten we nodig hebben om de leefbaarheid in onze steden te vergroten en onze democratische waarden te kunnen waarborgen.”

We lezen het als een opgave om het thema smart city handen en voeten te geven, maar vooral als een enorm compliment aan de 50 partijen die samen de City Deal zijn begonnen.

Klik hier om de Nationale Omgevingsvisie te lezen.

Verwante Artikelen

Update werkgroepen

Tijdens de City deal partner bijeenkomst was er een terugkoppelmoment van iedere werkgroep. Hier leest u de voortgang van elke werkgroep en wat de hulpvragen zijn. Ook kunt u een pitchfilm zien van de terugkoppeling. Helaas stopte de opname halverwege en is dus de helft vanwege een technische storing verloren gegaan.

Smart city moet democratisch zijn én bijdragen aan oplossen grote opgaven

51 partijen ondertekenden City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ op 3 december: Digitalisering en technologisering veranderen de komende jaren regio’s, steden en dorpen in de hele wereld en dus ook in Nederland. Om antwoord te geven op deze transitie, hebben staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (JenV) de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ondertekend op donderdag 3 december 2020. Dit deden zij samen met bestuurders van 16 gemeenten en 2 provincies, een waterschap, 15 bedrijven en 14 maatschappelijke organisaties. De komende twee jaar pakken de partners twaalf complexe smartcityvraagstukken op om de smart city verder te brengen.

Ga naar de inhoud