2 – 0 voor de slimme stad (bij rust)

We zijn halverwege de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en het staat 2 – 0 voor de slimme stad. Bij rust. En zoals elke sportliefhebber weet, dan sta je er lekker voor. (En dat lees je in dit jaarverslag: Jaarverslag City Deal Een slimme stad, zo doe je dat)

1 – 0 : de eerste resultaten

In het afgelopen jaar hebben professionals van 60 partners van de City Deal verdeeld over nu 14 werkgroepen gewerkt aan de vraag hoe digitalisering en technologisering onze regio’s, steden en dorpen kunnen veranderen. De eerste resultaten liggen er. Zo hebben we geleerd hoe we crowd management kunnen uitvoeren met behoud van privacy. Hebben we smart mobility tools ontwikkeld die werken. Is de modelverordening smartcitytoepassingen een hele stap verder. Ontdekken we hoe we kunnen ontwerpen op een nieuwe manier. En leren we hoe een effectieve datastrategie opzetten. En dan mis ik nog een flink aantal onderwerpen.

2 – 0 : stevig fundament

Maar er is vooral een heel stevig fundament gebouwd onder de ruimtelijke ordening van de toekomst. Een ruimtelijke ordening waar verbondenheid voorop staat. En dat is net zo breed bedoeld als u het leest. Want verbondenheid gaat over techniek, over kabels, leidingen en 5G. Maar ook over het benutten daarvan. Of contact tussen mensen. En tussen mensen en informatie. Een ruimtelijke ordening waarin afstand en plaats een compleet nieuwe betekenis hebben gekregen, omdat ze er niet meer toe doen en juist daarom er meer toe doen dan ooit. Want als ik overal alles kan doen, waar ben ik dan? Waar vind ik betekenis, geluk en liefde?

 

En nu door

De slimme stad gaat niet over technologie en digitalisering, maar over het op een democratische manier gebruiken van alle kansen die die technologie en digitalisering bieden. Daar gaan we mee door. In het vervolg van de City Deal focussen we nog meer op het borgen van de (eerste) resultaten; op samenwerking met andere City Deals en het opzetten van de City Deal ‘Slim Maatwerk’; en op toepassen van de verworven kennis in gebiedsontwikkeling en andere showcaseprojecten. Alleen zo kunnen we de grote verbouwing waar Nederland voor staat goed aan pakken. Alleen zo kunnen we regio’s, steden en dorpen bouwen en houden waar we willen zijn. Nu en in de toekomst.

 

Jan-Willem Wesselink

Projectmanager City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

 

Verwante Artikelen

Update werkgroepen

Tijdens de City deal partner bijeenkomst was er een terugkoppelmoment van iedere werkgroep. Hier leest u de voortgang van elke werkgroep en wat de hulpvragen zijn. Ook kunt u een pitchfilm zien van de terugkoppeling. Helaas stopte de opname halverwege en is dus de helft vanwege een technische storing verloren gegaan.

Ga naar de inhoud