Rapport van het Rathenau Instituut – De stand van digitaal Nederland

De digitale samenleving verkeert in turbulent vaarwater. Datalekken, hacks en de verspreiding van desinformatie zijn aan de orde van de dag. De macht van Big Tech staat een eerlijke economie in de weg. Bedrijven en overheden verzamelen voortdurend data, waarmee ze burgers surveilleren en beïnvloeden. Verspreid over de samenleving zijn ethische codes van kracht, is wetgeving in de maak en zijn afsprakenstelsels opgetuigd. Allemaal nog te vrijblijvend of te zwak om de problemen op te lossen.

Voor dit rapport bundelden we de inzichten uit ons eerdere werk. We selecteerden acht domeinen in de samenleving – van zorg tot onderwijs of openbaar bestuur – en maakten per domein een overzicht van de problemen, onderbelichte vragen in het maatschappelijk debat en de politieke vragen voor de komende vier jaar. Op basis hiervan formuleren we drie speerpunten voor een nieuwe digitaliseringsstrategie.

Lees het hele rapport via: 

https://www.rathenau.nl/nl/digitale-samenleving/de-stand-van-digitaal-nederland

Verwante Artikelen

Dit doen we tijdens de Data Week NL 2022

Van 27 juni t/m 2 juli 2022 vindt de Data Week NL in ‘s-Hertogenbosch. De hele week organiseren we een interessant programma met de ondertekening van de City Deal Slim Maatwerk, een driedaagse summerschool voor jongprofessionals en diverse workshops door partners van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Bekijk hier de verschillende programma’s (wijzigingen voorbehouden).

Update werkgroepen

Tijdens de City deal partner bijeenkomst was er een terugkoppelmoment van iedere werkgroep. Hier leest u de voortgang van elke werkgroep en wat de hulpvragen zijn. Ook kunt u een pitchfilm zien van de terugkoppeling. Helaas stopte de opname halverwege en is dus de helft vanwege een technische storing verloren gegaan.

Ga naar de inhoud