G40 aanbod voor nieuw kabinet: ‘Samenwerking G40 en Rijk: slimme duurzame verstedelijking’

Nederland kent een aantal grote opgaven op het gebied van wonen, klimaat, digitalisering, mobiliteit, energietransitie en informatiesamenleving, die snel en concreet moeten worden opgepakt. Door de huidige versnipperde aanpak komt realisatie in gevaar. De G40 hebben een grote regionale spreiding en met elkaar zo’n 5 miljoen inwoners, en kunnen in samenwerking met G4 en VNG een grote bijdrage leveren aan het realiseren van de benodigde transities. Daarom bieden zij het Rijk aan om nauw samen te werken. Door anders te programmeren en met sneller opschalen van beschikbare technologie kan de totale investeringslast worden beperkt. Deze aanpak biedt bovendien grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dit vergt een investering van 1 miljard euro.  

Om succesvolle innovaties sneller te kunnen opschalen en meer effect te sorteren, is meer samenhang en regie nodig. Door betere samenwerking met Rijk, VNG en de vier grote gemeenten (G4) én met inzet van digitale oplossingen wil het stedennetwerk G40 de gezamenlijke uitdagingen integraal oppakken. Om dat te kunnen realiseren, doet zij een concreet aanbod aan een nieuw kabinet, dat vandaag is gepubliceerd: ‘Samenwerking G40 en Rijk: slimme duurzame verstedelijking’.

Uitvoeringskracht

Met haar uitvoeringskracht is de G40 voor het Rijk dé realisatiepartner bij uitstek en met de G4 als innovatiepartner en de VNG wordt samengewerkt om kennis en digitale toepassingen breed te verspreiden, ook in regio’s en kleinere gemeenten. Dat bevordert economisch groei en regionaal herstel en zorgt dat iedereen toegang heeft tot de informatiesamenleving. Daarbij geeft dit het Nederlandse industrie- en techbedrijven een betere exportpositie in digitale en duurzame oplossingen. Het voorstel heeft daarom brede steun vanuit het bedrijfsleven.

Rapport

Met gezamenlijke investeringen, betere samenwerking en gecoördineerde uitvoering zijn we als Nederland in staat onze maatschappelijke uitdagingen in verstedelijking, klimaat en mobiliteit met inzet van technologie snel, coherent en effectief van oplossingen te voorzien. Gemeenten en bedrijfsleven staan klaar om met een nieuw kabinet de handen ineen te slaan en te investeren, te leren van elkaar en toe te passen. Het rapport ‘Samenwerking G40 en Rijk: slimme duurzame verstedelijking’ en de bijlage Geanalyseerde beleidsprogramma’s en rapporten kunt u hier downloaden.

Verwante Artikelen

Update werkgroepen

Tijdens de City deal partner bijeenkomst was er een terugkoppelmoment van iedere werkgroep. Hier leest u de voortgang van elke werkgroep en wat de hulpvragen zijn. Ook kunt u een pitchfilm zien van de terugkoppeling. Helaas stopte de opname halverwege en is dus de helft vanwege een technische storing verloren gegaan.

Dit doen we tijdens de Data Week NL 2022

Van 27 juni t/m 2 juli 2022 vindt de Data Week NL in ‘s-Hertogenbosch. De hele week organiseren we een interessant programma met de ondertekening van de City Deal Slim Maatwerk, een driedaagse summerschool voor jongprofessionals en diverse workshops door partners van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Bekijk hier de verschillende programma’s (wijzigingen voorbehouden).

Samen slim aan de slag met City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ Fase 2: Toepassen en opschalen

Hier (in de pdf bij dit bericht) vind je de plannen voor de volgende stappen van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Je vindt hier altijd de nieuwste versie van het document. In de voetnoot lees je de datum van de versie. Het hele document is 8 pagina’s lang, maar als je alleen de eerste twee pagina’s leest (of de tekst hieronder), ben je ook op de hoogte. We zijn erg benieuwd naar jullie reactie.

Ga naar de inhoud