Gezocht: voorbeelden van hoe data in projecten is gebruikt

Er wordt steeds meer data verzameld in de openbare ruimte. En er is bij gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk behoefte naar realtime data om daarmee beslissingen te kunnen nemen. Daarom is er een Kookboek ‘Effectieve datastrategie voor gemeenten’ ontwikkeld die we in de City Deal verder uitwerken. In de werkgroep onderzoeken we de procesvraag: hoe kunnen gemeenten op een verstandige manier omgaan met de verwerving en opslag van data uit de openbare ruimte? Daarvoor zoeken we voorbeelden van hoe organisaties data hebben gebruikt in hun projecten. Heeft u voorbeelden, deel ze met onze werkgroep!

Het kookboek staat in concept online op DMI (wiki). Dit kookboek biedt een stappenplan, verschillende ‘recepten’ en verwijzingen naar data-tools. Het kookboek kan op verschillende manieren gebruikt worden, aansluitend bij de behoefte en het kennisniveau van de organisatie. Het is een gids om concreet met data aan de slag te gaan, een inspiratiebron om te leren van anderen, en een naslagwerk om meer informatie te krijgen over nuttige tools. Eind augustus willen we de inhoud voor een eerste publicatie gereed hebben.

Een belangrijk onderdeel van het kookboek zijn de voorbeelden van hoe data is gebruikt in een project. Deze zijn uitgewerkt langs de 11 stappen (van formuleer de vraag tot en met evalueer het proces), zodat ze voor lezers herbruikbaar zijn.

Heeft u als organisatie een product (kaart, digital twin, etc) gemaakt door middel van data, dan leren we graag van jullie aanpak. We verzamelen alle voorbeelden in het Kookboek. Twee voorbeelden zijn reeds opgenomen en uitgewerkt in het kookboek; (1) de snuffelfiets en (2) zonnepanelen in Capelle aan de IJssel.

Heeft u ook een voorbeeld, vul het formulier in:  

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=KvsZMozkAEOzLQUdknuUwVyDbe0UNdhIvqdV7AW40OxUNENCOTdaWk9YWkdORlY2WFdRODVBVjVOQS4u

Wat: smart city toepassingen met data als belangrijkste drager.
>> Project moet gerealiseerd zijn.
>> Wat zijn de lessons learned?
>> We zijn niet alleen op zoek naar succesvolle voorbeelden. Ook als het project volledig in de soep is gelopen, dan leren we daar graag van. Dus deel ook uw briljante mislukking.

Voor wie: Gemeente, provincie, waterschap, rijk, bedrijven zoals adviesbureaus

Wilt u graag hulp bij het invullen? Studenten van de Fontys Hogeschool kunnen u hierbij ondersteunen en u in een halfuur interviewen over uw voorbeeld. Wilt u daar gebruik van maken, neem dan contact op met Willemijn van Zijl, willemijnvanzijl@jelmer.nl

Vragen? Neem contact op met Arjen Hof, arjen@wecity.nl 

Verwante Artikelen

Update werkgroepen

Tijdens de City deal partner bijeenkomst was er een terugkoppelmoment van iedere werkgroep. Hier leest u de voortgang van elke werkgroep en wat de hulpvragen zijn. Ook kunt u een pitchfilm zien van de terugkoppeling. Helaas stopte de opname halverwege en is dus de helft vanwege een technische storing verloren gegaan.

Ga naar de inhoud