Home Events - Future City Community City Deal Slimme Stad Homepage event datApeldoorn: Ontmoet de open, veilige en verbonden datastad Apeldoorn

datApeldoorn: Ontmoet de open, veilige en verbonden datastad Apeldoorn

datApeldoorn op 18 april 2024 is dé data-dag van 2024 in Apeldoorn. Het evenement is bedoeld voor iedereen die bezig is met vraagstukken in het fysieke of veiligheidsdomein en wil weten hoe je hierin zelf aan de slag kunt met data. Het programma biedt een combinatie van workshops, keynotes en interactie vanuit onderwijs, overheid en praktijk. Met sprekers als Mettina Veenstra (Saxion), Kars Waanders (Saxion en Politieacademie), Erwin Folmer (HAN en Kadaster). Je leert bijvoorbeeld hoe je datagedreven scenario’s voor een veilige stad ontwikkelt, wat er kan met geo-datascience en hoe je het gesprek met inwoners over data toepassingen voor de stad voert. Ook is er aandacht voor de goede dataverhalen, ethiek en veilig gebruik van data. Meld je nu aan voor datApeldoorn en leer van Apeldoorn als gevestigde en vernieuwende datastad!

 

Programma onder voorbehoud: 
9.00 Inloop – Ontvangst met koffie en thee en een mini-expo met een aantal voorbeelden

10.00 Welkomstwoord met Frank Tierolff (Kadaster), Marco Wenzkowski (Apeldoorn) en Ben Kokkeler (CVD)

10.30 Keynote ‘ Een glansrol voor data(visualisatie) bij maatschappelijke transities’ door Mettina Veenstra (Saxion)
Data spelen een belangrijke rol bij maatschappelijke transities zoals de transitie naar klimaatadaptieve steden. Hoe maak je van deze rol van data een glansrol? Een sleutel hiertoe ligt in creatieve, laagdrempelige datavisualisaties.

11.15 koffiepauze

11.30 Keynote ‘Data voor iedereen’ door Erwin Folmer (Kadaster)
Het werken met en analyseren van data moet misschien wel tot de basisvaardigheden van iedereen behoren. Erwin Folmer is een ervaren docent en aanjager van datascience, AI en linked data. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan het Data Science Team bij het Kadaster en was hij docent en onderzoeker bij de Universiteit Twente. Sinds 1 januari is hij lector Applied Data Science & AI aan de HAN University of Applied Sciences. In zijn keynote laat Erwin zien dat veel locatiegebonden data landelijk en zonder kosten beschikbaar is en dat de overheid de laatste jaren veel aandacht schenkt aan een laagdrempelig gebruik. Open, veilig en verbonden gaan samen en Erwins keynote is dan ook beslist een uitnodiging om zelf aan de slag te gaan.

12.15 Netwerklunch en Mini-expo

13.15 Beleef de Toekomst van Rechercheonderzoek: Stap in de Schoenen van een Virtuele Detective!
Heb je je ooit voorgesteld hoe het is om een detective te zijn op een plaats delict, maar dan één uit de toekomst? Dimitar Rangelov, Swikar Bhandari en Kars Waanders van Saxion, Politieacademie & Universiteit Twente maken dit mogelijk en nodigen je uit voor een unieke ervaring. In slechts één spannend uur dompelen wij je onder in de wereld van Artificial Intelligence en de kunst van 3D-reconstructie van een plaats delict. Met behulp van boeiende presentaties onthullen we de geavanceerde technieken die worden gebruikt om een verrassend realistische crime scene te reconstrueren. Maar daar blijft het niet bij! Je krijgt de kans om zelf een virtuele plaats delict te betreden en de mysteries te ontrafelen. Wat is er precies gebeurd? Alleen jouw scherpe blik en analytische vaardigheden kunnen de waarheid aan het licht brengen. De workshop zal in het Engels geven worden.

13.15 Iedereen kan datascientist worden, hoe dan?
In een uur nemen Erwin Folmer en Janneke Michielsen het vooroordeel weg dat data iets van specialisten is waar je als manager, beleidsambtenaar of projectleider van weg moet blijven. Niets is minder waar en door ‘zelf te doen’ komen vraag en aanbod pas echt samen. Ontdek in deze workshop wat er allemaal aan open geo-informatie te vinden en te gebruiken is in Nederland. Stel vragen over je eigen woon- en werkomgeving. Vind antwoorden die je zo kunt inzetten bij het veiliger en duurzamer maken van de omgeving. Er gaat letterlijk een wereld voor je open. Je eigen laptop meenemen is niet noodzakelijk, maar wel handig als je meteen aan de slag wilt.

13.15 Risico’s in kaart – Digital twin voor een veilige regio
We kunnen zoveel meer met alle data die we als overheid al hebben verzameld! Met welke pet op je naar veiligheid of een veilige leefomgeving kijkt, vaak zijn het dezelfde bronnen en datasets die antwoord geven op onze vragen… De kunst is dan vooral om met hulp van een digitwin de uitkomsten van onderzoek en analyse begrijpelijk en toegankelijk in beeld te brengen.  Op die manier kunnen we vanuit verschillende disciplines scenario’s bespreken en de impact van risico’s bepalen. Hoe we dat doen laten we graag 18 april graag zien!

13.15 Workshop Ontwerp samen een datavisualisatie door Saxion Hogeschool
In deze workshop leer je hoe je met behulp van de Verhalen vertellen met data-tool samen een ontwerp voor een datavisualisatie over een duurzaamheidsthema kunt ontwerpen. Hierna weet je hoe je data kunt gebruiken om je duurzaamheidsdoelen duidelijker te vertellen en daarmee te behalen.

14.15 Wisseling en pauzemoment

14.30 Het Simulatiecentrum Koninklijke Marechaussee laat data-integratie en geavanceerde technologieën samenkomen in Opleidings en training’s toepassingen
Verken met ons het innovatieve landschap van het Simulatiecentrum Koninklijke Marechaussee, waar data-integratie en geavanceerde technologieën samenkomen om de O&T activiteiten te optimaliseren. Deze workshop belicht hoe we opleidings- en trainingsproducten naadloos verbinden met operationele systemen, terwijl we profiteren van nieuwe leertechnologieën voor gepersonaliseerde ontwikkeling. Ontdek hoe deze aanpak meer inzicht biedt in de activiteiten en de individuele groei van de deelnemers stimuleert. Sluit je aan bij ons om te zien hoe we een dynamische omgeving creëren die zowel de Koninklijke Marechaussee als het bredere veiligheidsdomein verrijkt.

14.30 Workshop Qlab – Volgt

14.30 Woningbouw in beeld
Het woningtekort en het achterblijven van nieuwbouwproductie is op dit moment een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s. Met data van het Kadaster kunnen veel aspecten van de woningbouw in beeld worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Waar ligt de grond voor de woningbouw en wie is of zijn de eigenaren van die grond?
  • Wat is het tempo van de woningbouw? Wat zijn belangrijke obstakels? Waar zou de woningbouw versneld kunnen worden?
  • Wie kopen er nieuwbouwwoningen, waar komen de kopers vandaan en wat voor woningen laten zij achter?

In een interactieve presentatie van ongeveer een uur nemen Lars Brugman en Hans Wisman van het Kadaster je mee langs de belangrijkste inzichten in de woningbouw. Uiteraard is er alle ruimte voor discussie en vragen omtrent de data. En ook je kennis wordt op de proef gesteld aan de hand van een quiz.  Je merkt, met deze workshop komt zelfs onroerend goed in beweging…

14.30 Hoe zet je ethiek in om verantwoord aan de slag te gaan met datagedreven werken?
Hoe zet je praktische ethische tools in om op het juiste moment het goede gesprek te voeren met Steven Dorrestijn (Saxion Hogeschool)

15.30 Afsluiter met Özcan Akyol

16.00 Borrel

Meld je hier aan
_________________________________________

Datum: donderdag 18 april 2024
Locatie: Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn, Wapenrustlaan 11
Tijd: inloop vanaf 9.00 uur, programma van 10.00 tot 17.00 uur.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, het Kadaster, het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering en de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.

Meld je hier aan

Datum

18 apr 2024
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:00

Meer Info

Meer Lezen

Labels

Homepage event

Locatie

Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn
Wapenrustlaan 11
QR code

Reacties

Ga naar de inhoud